Ήταν τέλη Αυγούστου του 2019 όταν, τελειώνοντας ένα πολύ «εκπαιδευτικό» καλοκαίρι, οργάνωνα τις δραστηριότητες της σχολικής χρονιάς που θα ξεκινούσε με πολλά όνειρα και όρεξη. Για ένα περίεργο λόγο ο σχεδιασμός μου έφτανε μέχρι τον επόμενο Φλεβάρη αλλά πίστευα ότι η ζωή θα μου έδειχνε τι θα ήταν χρήσιμο να γίνει στη συνέχεια.

Σε καμιά περίπτωση δεν είχα οραματιστεί τη χιονοστιβάδα αλλαγών που θα ξεκινούσε, τουλάχιστον στην Ελλάδα, τον Μάρτη του 2020. Σε καμιά περίπτωση δεν είχα φανταστεί την τριετία που θα ακολουθούσε και το πόσο περισσότερο «εκπαιδευτική» θα ήταν, όχι μόνο για μένα αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη. Και σε καμιά περίπτωση δεν είχα προβλέψει πόσο θα επηρεαζόταν η ίδια μας η αναπνοή, ο χώρος που παίρνουμε, ο ορισμός που δίνουμε στην ελευθερία. 

Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν η πηγή της αναπνοής, η περιοχή του στήθους, οι πνεύμονες μαζί με την ίδια μας την καρδιά πέρασαν τις μεγαλύτερες δοκιμασίες. Ο πόνος, η αρρώστια, η μοναξιά ήταν έννοιες που άγγιξαν τον καθένα. Καθώς περάσαμε λόγω καταστάσεων σαφώς περισσότερο χρόνο στο σπίτι, οι σχέσεις με τα άτομα που είχαμε επιλέξει να μοιραστούμε τη ζωή μας φανέρωσαν την πραγματική τους δυναμική και μεταβλήθηκαν ανάλογα. Οι αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες και η μείωση των διεξόδων από την καθημερινότητα ήταν γερή πρόκληση για την ευελιξία και την προσαρμοστικότητά μας, την υπομονή και τη διάθεσή μας. Οι πραγματικές ανάγκες της καρδιάς βγήκαν στην επιφάνεια και ήταν πολύ πιο απλές από τα πολύπλοκα σχέδια του παρελθόντος. Το πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να αναπνέουμε ελεύθερα ίσως να μη μπορούσε διαφορετικά να γίνει τόσο αντιληπτό…

Τρία χρόνια μετά, τέλη Αυγούστου του 2022, ευγνωμονώ τη ζωή για την «εκπαίδευση» που μου παρείχε αυτό το διάστημα, έχω μαζέψει αρκετές πρωτόγνωρες εμπειρίες και οργανώνω και πάλι με πολλά όνειρα και όρεξη τη νέα σχολική χρονιά. Η αναπνοή, η καρδιά, το μοίρασμα, το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο παραμένουν πυλώνες μου. Μαζί τους έχει προστεθεί μεγαλύτερος σεβασμός των προσωπικών αναγκών και προτεραιοτήτων, περισσότερη διαλλακτικότητα και απαλότητα και ενισχυμένη πίστη ότι η ζωή θα συνεχίζει να μας δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τι είναι λειτουργικό να κρατήσουμε και τι να αλλάξουμε. 

Καλό Σεπτέμβρη!

Αφήστε ένα σχόλιο